2014-04-06 19:13:29• hírek • Kocsis Zoltán

Egy arany, öt ezüst, három bronz

Egy arany, öt ezüst, három bronz - ezt a kitűnő eredménysort produkálták a hétvégén a szatmári úszók az első hivatalos, Szatmárnémetiben megrendezett úszóversenyen, az I. Select Kupán. A szervezők sikerként könyvelik el az eseményt, máris a következő versenyre készülnek és arról álmodoznak, hogy egyszer végre sikerül megfelelő módon kihasználni a megye legfontosabb természeti kincsét, a termálvizet. És akkor talán Szatmár is számítani fog a romániai úszósportban.

Markos Tibor a verseny egyik megálmodója, főszervezője. Ő az, aki maga köré gyűjtötte az úszás szamári szerelmeseit - gyerekeket, szülőket, vállalkozókat - és fejébe vette: megmenti a szatmári úszást. Pontosabban megmenteni azt a helyet kell, ahol egyedüliként lehet a megyében versenyszerűen készülni és úszni. Magát a sportágat ugyanis Szatmárnémetiben - némi túlzással élve - előbb meg kell ismertetni az emberekkel. Azokkal, akik a lubickolást összetévesztik az úszással és azokkal, akik úgy gondolják: Szatmáron úszni csak a Szamosban lehet....

„Decemberben szerveztük meg az első, akkor még nem hivatalos versenyt. Annak akkora sikere lett, hogy ugrásszerűen megnőtt az úszni akaró gyerekek száma", magyarázza Markos. „Szatmár megye alatt kis túlzással mindenütt termálvíz van, a hatóságok mégis érthetetlen módon évtizedekig nem tettek semmit e kincs kiaknázásáért. Az úszás, mint sport, ezért nálunk gyakorlatilag nem létezett. Összefogtunk szülők, vállalkozók, az úszás szerelmesei és teljesen önkéntes alapon megszerveztük ezt a két versenyt. Szatmáron élünk magyarok, románok, németek - ennyi etnikum intelegenciáját összefogva kizárt, hogy ne tudjunk felépíteni egy működő úszósportot. Ehhez viszont szükségünk van a helyi önkormányzatok támogatására is", mondta Markos. Na meg egy úszodára, tette hosszá.

Ez volt Szatmár megye első olyan úszóversenye, amely szerepel a Román Úszószövetség hivatalos versenynaptárában. Ez azt jelenti többek között, hogy az itteni eredményeket és időket hivatalosan is jegyzik és elismerik. A szervezők évente három versenyt szeretnének szervezni Szatmárnémetiben: kettőt a rendszeresen úszó gyerekek, egyet a csak ritkábban úszó gyerekek, egyet pedig a felnőttek számára.

Az I. Select Kupán összesen nyolcvan, 1999-2007 között született gyerek vett részt. A 19 szatmári induló mellett érkeztek úszók Nagyváradról, Aradról, Nagybányáról, Marosvásárhelyről, Tordáról. Valamennyi versenyszámban 50 és 100 méteres távon úsztak a versenyzők.

A szombaton születésnapját ünneplő Silviu Pop mester tanítványai közül Catalin Mosnegutu szerepelt a legjobban, hisz 100 méter háton arany, 100 pillangón pedig bronzérmet szerzett. Ki kell emelnünk Riedl Serli Tibort is, aki ezüstöt szerzett 100 háton, 100 pillangóban és bronzot 100 gyorson. Ezüst érmet szerzett továbbá Luca Tatar 50 háton, Stefan Luca 50 gyorson és Ariana Pop 100 háton. Mosnegutu és Riedl Serli mellett bronzérmes lett még az Alexandra Grigoriu, Oana Komiati, Alexandra Gatina és Ariana Pop alkotta 4x50 váltó csapat.

Rajtuk kívül a szatmáriak közül még rajtkőre állt Andrei Soponar, Princz Lara, Szelmenczi Zalán, Mihalku Márk, Luca Simon, Denis Buzila, Mihalku Ádám, Andra Beliga, Grigoriu Filip, Denis Buzila, Maria Chifor és Darius Soponar.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: